Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Credit fără adeverință de venit

Creditul fără adeverință de venit a devenit posibil odată cu dezvoltarea tehnologiilor de verificare automată a veniturilor în baza de date ANAF.

Solicită AICI un credit fără adeverință →

Un credit fără adeverință de venit îți este acordat foarte ușor atât de către bănci, cât și de către instituțiile financiare nebancare, cu condiția să realizezi un venit stabil din salariu, pensie sau din activități independente.

Pentru a obține un împrumut fără a fi necesară completarea unei adeverințe de venit, te poți adresa oricărei instituții financiare care acordă credite online. În continuare îți prezentăm o listă cu cele mai importante instituții financiare nebancare de unde poți împrumuta bani fără a avea nevoie de o adeverință de venit sau alte acte.

Lista instituțiilor financiare de unde poți lua un credit fără adeverință de venit:

Absolut toți creditorii menționați oferă credite fără adeverință de venit sau alte acte. Tot ce trebuie să faci este să accesezi pagina oficială a creditorului și să completezi online cererea de împrumut. Ai nevoie doar de actul de identitate.

Creditele fără acte sunt oferite în special de IFN-uri, asta deoarece majoritatea acestor instituții au activitate exclusiv online și dispun de tehnologia necesară pentru a verifica în doar câteva minute veniturile pe care le realizezi.

aplicare online pentru un credit fara adeverinta de venit

Dacă te interesează un credit de valoare mai mare, trebuie să știi că posibilitățile sunt mai restrânse, asta deoarece băncile românești sunt încă foarte în urmă în ceea ce privește gradul de tehnologizare.

Există însă și excepții. Banca Comercială Română, prin Creditul Online George, îți oferă posibilitatea a te împrumuta exclusiv online, fără a prezenta o adeverință de venit sau alte acte.

Pentru a obține un împrumut fără acte de la BCR, primul pas este să-ți creezi un cont pe platforma online a băncii. După configurarea profilului cu datele tale personale, ai posibilitatea de a solicita un credit de până la 130.000 lei într-un proces ce are loc 100% online.

Creditul fără adeverință de venit nu poate fi obținut de oricine

Dacă te întrebi care sunt șansele să accesezi rapid un astfel de împrumut, fără a prezenta o adeverință din care să rezulte veniturile pe care le realizezi, trebuie să știi că există și cazuri în care te poți lovi de un refuz. Îți explicăm în continuare despre ce este vorba.

Am precizat anterior faptul că băncile sau instituțiile financiare nebancare îți pot acorda un credit fără obligativitatea prezentării adeverinței de venit întrucât acestea dispun de tehnologia necesară pentru a verifica automat la ANAF care este salariul tău.

Din nefericire, această modalitate de verificare a veniturilor are și unele limitări. Întrucât există o categorie întreagă de salariați ale căror venituri nu sunt raportate la ANAF, este evident faptul că toate aceste persoane nu pot accesa un credit în lipsa prezentării unui document de venit.

Ne referim în special la persoanele care lucrează în sistemul de stat. Din motive care ne scapă, bugetarii nu au veniturile raportate la ANAF, astfel că instituțiile financiare sunt nevoite să le solicite acestora anumite acte doveditoare pentru veniturile realizate.

Dacă lucrezi la stat, creditorul îți va solicita un document care ține locul clasicei adeverințe de venit pe care ar fi trebuit să o completezi la departamentul financiar al angajatorului.

Acte ce ți-ar putea fi solicitate:

 • extras de cont bancar (pentru contul de salariu);
 • fluturaș de salariu;
 • talon de pensie.

Dacă nu realizezi venituri din salariu sau pensie, ai în continuare posibilitatea de a obține un împrumut, cu condiția să prezinți creditorului orice dovadă din care să rezulte cuantumul și natura veniturilor tale. Reține însă faptul că nu toți creditorii acceptă venituri din alte surse.

Ai nevoie de alte acte pentru a obține un împrumut?

Depinde. În cazul în care te adresezi unei bănci, aceasta îți poate solicita unele documente, în funcție de politica sa de creditare.

Pentru un credit rapid, acordat 100% online, nu vei avea nevoie de alte documente. Aceste tipuri de împrumuturi le regăsești însă doar în oferta instituțiilor financiare nebancare, iar principalul aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este acela că dobânda unui credit nebancar este mult mai mare față de cea a unei bănci.

Un alt aspect ce merită menționat este acela că atât băncile cât și IFN-urile îți vor solicita acordul pentru verificarea situației înscrierii tale la Biroul de Credit. Acest lucru este necesar atât pentru stabilirea capacității tale de rambursare, cât și a bonității.

Băncile și IFN-urile interoghează baza de date a Biroului de Credit pentru următoarele trei motive:

 • pentru a afla dacă ai alte credite în derulare și ce rate lunare plătești;
 • pentru a afla valoarea scorului FICO, care reflectă istoricul tău de creditare;
 • pentru a afla comportamentul tău de plată, respectiv dacă ai restanțe la alte credite.

Deși IFN-urile îți vor acorda un credit chiar și în situația în care figurezi ca restanțier în baza de date a Biroului de Credit, majoritatea băncilor îți vor respinge cererea de împrumut.

Pentru a verifica lista creditorilor care acordă împrumuturi fără a ține cont de situația înscrierii la Biroul de Credit, citește acest articol.

Concluzie

Internetul și digitalizarea ANAF, respectiv a instituțiilor creditoare, facilitează la maxim obținerea unui împrumut bancar sau nebancar. Creditul fără adeverință de venit este acum mai accesibil ca oricând, putând fi obținut din confortul propriei case. Mai mult decât atât, verificările suplimentare asupra istoricului de creditare se fac astăzi la fel de ușor și rapid, astfel că aprobarea și transferul banilor în cont se fac în doar câteva minute.

Vezi și…

De ce sunt atractive creditele fără dovada veniturilor?

„Creditul fără adeverință de venit” este o opțiune oferită de băncile sau IFN-urile care permit clienților să obțină o anumită sumă de bani fără a furniza documentația tradițională referitoare la veniturile lor. Acest tip de credit poate fi atractiv pentru persoanele care nu pot furniza dovezi convenționale ale veniturilor, fie pentru că sunt lucrători independenți, au venituri fluctuante sau se confruntă cu alte circumstanțe atipice.

Aspecte importante referitoare la creditul fără adeverință de venit:

 • Sunt credite foarte populare: Împrumuturile fără adeverință se bucură de aprecierea persoanelor care consideră că procesul de aplicare pentru un astfel de produs financiar este mai puțin invaziv sau mai simplu decât procesul tradițional.
 • Risc crescut pentru creditori: Din cauza lipsei documentației despre venituri, băncile și instituțiile financiare nebancare consideră acest tip de credit ca având un risc mai mare. Prin urmare, ele pot percepe dobânzi mai mari sau pot avea cerințe mai stricte de aprobare pentru a compensa acest risc.
 • Dobânzi și costuri: După cum am menționat deja, dobânzile pentru aceste credite sunt în general mai mari decât cele ale creditelor tradiționale, iar asta pentru că băncile trebuie să compenseze riscul crescut asociat cu acordarea împrumutului fără a verifica veniturile solicitantului.
 • Alte verificări: Chiar dacă băncile (sau IFN-urile) nu solicită o adeverință de venit, acestea pot efectua alte verificări, cum ar fi istoricul de credit al solicitantului sau pot solicita prezentarea unor garanții.
 • Avantaje pentru anumite categorii de persoane: Lucrătorii independenți, freelancerii sau cei cu forme atipice de venit pot găsi aceste credite mai accesibile, deoarece aceste persoane se află în imposibilitatea de a furniza clasicele adeverințe de venit.
 • Prudență și responsabilitate: XCredit subliniază faptul că este foarte important ca toți cei interesați de un credit fără adeverință de venit să-și evalueze cu atenție situația financiară, pentru a determina dacă își pot permite rambursarea împrumutului. Deoarece băncile și IFN-urile nu au o imagine clară asupra veniturilor solicitantului, responsabilitatea evaluării capacității de rambursare cade în mare parte pe umerii solicitantului.

Precizări suplimentare despre creditele fără adeverință de venit

Faptul că împrumuturile online sunt ușor de obținut, fără prezentarea unor documente, nu înseamnă că este o opțiune bună să recurgi la astfel de soluții de finanțare. Creditele (cele nebancare, în special) au costuri foarte ridicate și pot să crească riscul de supraîndatorare sau chiar de neplată. Înainte de a apela la un IFN (sau la o bancă) te rugăm să soliciți sfatul unui expert sau consultant financiar acreditat.

În cazul în care ajungi să nu-ți mai poți plăti ratele, IFN-ul sau banca îți vor percepe dobânzi penalizatoare aplicate la valoarea soldului restant. De asemenea, trebuie să știi că poți ajunge inclusiv în situația de a fi execut silit prin poprirea veniturilor sau dispunerea unui sechestru pe bunurile personale.

Executarea silită reprezintă un proces juridic inițiat de o instituție creditoare și se desfășoară în instanță, caz în care vei fi obligat să achiți atât creanțele principale și accesorii, cât și costurile procesului.

 

Solutionarea alternativa a litigiilor Site-ul ANPC