Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Credit pentru studenți – ce opțiuni ai și care este dobânda?

credit studenti

Dacă ești interesat de un credit pentru studenți, probabil ai vrea să știi care sunt cele mai bune opțiuni de împrumut și, desigur, în ce condiții contractuale poți obține o anumită sumă de bani.

Creditul pentru studenți este acordat în egală măsură de bănci și IFN-uri, cu precizarea că instituțiile financiare nebancare sunt specializate în acordarea de credite de valoare mică, pe termen scurt. De asemenea, spre deosebire de băncile comerciale, IFN-urile practică dobânzi foarte mari și nu îți vor acorda un împrumut dacă nu realizezi venituri.

Credite nebancare pentru studenți

Cu riscul de a ne repeta, precizăm încă o dată că împrumuturile pentru studenți acordate de un IFN sunt purtătoarele unor dobânzi foarte mari, astfel că nu ar trebui să optezi pentru acestea decât pentru nevoi urgente și doar dacă nu ai identificat altă soluție.

De asemenea, este imperios necesar să știi că un credit nebancar trebuie rambursat într-un timp foarte scurt. În caz contrar, dacă se depășește data scadentă, IFN-ul îți va percepe dobânzi penalizatoare destul de mari, ceea ce poate crește nepermis de mult costul creditului.

Soluția de creditare oferită de un IFN este destinată exclusiv rezolvării unor probleme care nu suferă amânare și doar în situațiile în care este posibilă rambursarea integrală a împrumutului într-un termen foarte scurt (de la câteva zile, la maxim 30 de zile).

Dacă ești student și te interesează un credit pe termen lung, un împrumut bancar este de departe cea mai bună soluție. În plus, oferta de creditare a unor bănci comerciale îți permite să împrumuți bani chiar dacă nu ai un loc de muncă.

Vom vorbi în continuare despre câteva bănci comerciale care au în portofoliul lor credite destinate studenților ce nu realizează venituri.

creditele pentru studenti

Credite pentru studenți acordate de bănci

Deși pare greu de crezut, există bănci care acordă împrumuturi studenților care nu realizează venituri. Desigur, în anumite condiții.

Pentru studenții care nu au un loc de muncă, băncile vor solicita (în cele mai multe cazuri) un codebitor, adică o persoană ce realizează venituri și care se angajează să plătească rata împrumutului în cazul în care studentul nu își respectă obligațiile financiare.

Așadar, dacă vrei să împrumuți bani de la bancă, asigură-te că poți identifica o persoană ce te poate ajuta și care poate dobândi calitatea de co-împrumutat în relația cu banca. Poate fi un părinte, un frate sau chiar un prieten, în funcție de condițiile impuse de bancă.

Bănci care acordă credite studenților:

BRD

BRD logo squareCREDITUL 10, un produs financiar al BRD, este probabil cea mai bună soluție pentru un student aflat în căutarea unei soluții de finanțare cu foarte multe beneficii.

Pe lângă aceea că îți oferă posibilitatea de a rambursa banii într-un termen de până la 10 ani (dublu față de perioada maximă oferită de bănci la creditele pentru consum), CREDITUL 10 de la BRD poate fi obținut chiar dacă nu ai un loc de muncă și nu realizezi venituri.

Principalele avantaje oferite studenților prin Creditul 10:

 • dobândă fixă de 7% pe toată perioada contractuală:
 • perioadă de rambursare cuprinsă între 1 și 10 ani;
 • sume de la 1.000 la 130.000 lei;
 • gamă largă de venituri: salarii, pensii, dividende, drepturi de autor, chirii sau venituri din activităţi independente;
 • poți obține creditul chiar dacă nu ai venituri, prin aducerea cel puțin a unui co-împrumutat;
 • asigurare de viaţă care îţi oferă protecţie în cazul unor evenimente neprevăzute (somaj, incapacitate temporară de muncă, invaliditate totală şi permanentă din orice cauză sau deces din orice cauză);
 • singura garanţie este ipoteca mobiliară asupra conturilor tale deschise la BRD.

Prin intermediul acestui produs financiar, BRD îți oferă posibilitatea de a alege destinația împrumutului, caz în care cuantumul sumei ce poate fi împrumutată diferă, astfel:

 • pentru cheltuieli studențești: poți împrumuta de la 1.000 lei până la maxim 14.400 lei;
 • pentru taxe de studii: poți obține un credit pentru studii de la 1.000 lei până la cel mult 130.000 lei.

În ambele situații ai posibilitatea de a opta pentru rate lunare egale sau rate descrescătoare, în funcție de preferințele tale.

Alte avantaje ale creditului pentru studenți de la BRD

Un alt avantaj major al creditului pentru studenți de la BRD este faptul că ți se oferă posibilitatea să alegi o perioadă de grație cuprinsă între 1 lună și 6 luni, la creditul pentru cheltuieli studențești, respectiv între 1 lună și 12 luni, la creditul pentru studii.

Perioada de grație este parțială și presupune să plătești doar dobânda, comisioanele și taxa pentru prima de asigurare.

Prin CREDITUL 10 de la BRD îți poți finanța cheltuielile studenţeşti, cum ar fi cele ocazionate de achiziția cărţilor, plata chiriei, achiziția unui calculator, a unei imprimante etc. Creditul este oferit exclusiv studenților înscriși la studii universitare sau de masterat/doctorat/studii aprofundate la o universitate din România (acreditată de Ministerul Educației și Cercetării), precum și studenților înscriși la o universitate din străinătate.

Mai multe detalii pe site-ul oficial BRD.

CEC Bank

CEC Bank logoDe la CEC Bank poți împrumutata până la 50.000 de lei cu garanții de stat și dobânzi subvenționate de stat, prin Programele „Student Invest” și „Family Start” finanțate de Guvernul României.

CEC Bank îți acordă un credit de nevoi personale pentru plata taxelor școlare, a chiriei sau pentru achiziția de cărți, exclusiv pe durata studiilor. Poți utiliza suma împrumutată doar pe baza documentelor justificative prezentate la decontare sau cu plata directă a furnizorului pe baza documentelor justificative.

Principalul avantaj al acestui credit este acela că dobânda este subvenționată integral de stat. De asemenea, tot statul este cel care garantează pentru suma împrumutată de studenți.

Avantajele creditului pentru studenți de la CEC Bank

 • Dobândă 0% pe toată perioada contractuală. (dobânda este integral subvenționată de stat);
 • Comision de analiză 0 lei. Există un comision de analiză de 0,2%, datorat la acordare, însă și acesta este subvenționat de stat;
 • Comision de gestiune a garanției 0 lei.  Există un comision de gestiune a garanției, de 0,4% anual – calculat la valoarea garanției, care este, de asemenea, subvenționat de stat.
 • Comision de rambursare anticipată 0 lei.

Ce poți face cu banii împrumutați ca student de la CEC Bank

Pe baza documentelor justificative, poți utiliza creditul pentru:

 • taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;
 • plata cărților și a rechizitelor;
 • costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
 • taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
 • achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante și aplicații informatice de specialitate;
 • plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății;
 • plata locurilor de cazare în căminele studențești;
 • parte/avans din achiziția unei locuințe;
 • cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative: convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program;
 • decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele „Școala după școală”, precum și a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, artă și alte cursuri de dezvoltare personală;
 • costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
 • investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților care se confrunta cu probleme de sănătate prin stabilirea unui plafon de plată/decontare de până la 10.000 lei.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru programul Student Invest de la CEC Bank?

 • să ai domiciliul în România;
 • să ai vârsta cuprinsă între 18 ani (împliniți) și 31 de ani (neîmpliniți);
 • să fii înscris la o instituție de învățământ superior autorizată să funcționeze provizoriu sau acreditată;
 • dacă nu realizezi venituri, să aduci un codebitor;
 • să nu fi accesat și nici să nu accesezi un alt credit în cadrul programului de la un alt finanțator (vei da o declarație pe propria răspundere);
 • să te încadrezi în condițiile generale de creditare ale CEC Bank.

Mai multe detalii pe site-ul oficial CEC Bank.

Alte bănci care oferă credite pentru studenți

 • Banca Comercială Română: Pachetul Campus BCR – detalii
 • Banca Transilvania: Creditul pentru Studii – detalii
 • Raiffeisen Bank: Card de student – detalii

 

 

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Solutionarea alternativa a litigiilor Site-ul ANPC