Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Creditul nebancar: pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Creditul nebancar: pentru unii mumă, pentru alții ciumă

  • de
god vs evil imagine concept despre bine si rau

Ori de câte ori ne confruntăm cu situații excepționale, pentru rezolvarea cărora avem nevoie de resurse financiare suplimentare, soluția rapidă și mereu la îndemână este creditul nebancar – un produs financiar acordat foarte ușor de către Instituțiile Financiare Nebancare.

Ca orice alt instrument financiar, creditul nebancar vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje. În funcție de nivelul de educație financiară al celui care apelează la el, acesta se poate dovedi o alegere inspirată sau poate deveni un coșmar financiar în toată regula.

Expresia populară ”pentru unii mumă, pentru alții ciumă” – care înseamnă a trata preferențial – se potrivește cum nu se poate mai bine creditului nebancar (la nivel conceptual, desigur).

În cele ce urmează, vom demonstra faptul că împrumutul nebancar poate fi o soluție excelentă pentru rezolvarea unor nevoi urgente sau o adevărată povară, în funcție de cât de bine este înțeles.

Am vorbit aici  despre cum ar trebui să abordezi relația cu un IFN și ce ar trebui să știi înainte de a contracta un credit online. În continuarea subiectului, pentru a te ajuta să eviți situația de ”a fi tratat preferențial” de creditul nebancar – în sensul negativ, desigur – îți supunem atenției câteva aspecte esențiale despre acest produs financiar.

Pentru unii, mumă

Creditul nebancar are avantajul că este de obicei mai ușor accesibil decât un credit bancar. Formalitățile sunt simplificate la maxim, timpul de așteptare este scurt și, de cele mai multe ori, răspunsul la cererea de împrumut este unul pozitiv. Pentru cei care înțeleg exact ce presupune acest tip de credit, adică o rată a dobânzii mai mare și o perioadă de rambursare mai scurtă, creditul nebancar poate reprezenta soluția potrivită pentru o nevoie financiară de moment.

Dacă ești o persoană cu un nivel ridicat de educație financiară, în mod sigur știi foarte bine cum să folosești acest instrument financiar în favoarea ta și ești conștient că trebuie să recurgi la el doar atunci când ești sigur că ai capacitatea de a rambursa suma în timp util, asumându-ți toate costurile. În cazul tău, creditul nebancar poate reprezenta o soluție excelentă pentru depășirea unei situații financiare punctuale.

Pentru alții, ciumă

În contrast cu cele arătate anterior, pentru persoanele care nu au o bază solidă de educație financiară, creditul nebancar poate deveni o adevărată capcană. Fără a înțelege pe deplin costurile asociate unui astfel de produs financiar și perioada scurtă de rambursare pe care o presupune, o persoană neavizată poate ajunge foarte ușor în situația de a nu putea face față datoriilor. Din nefericire, o astfel de situație se poate agrava pe zi ce trece din cauza dobânzilor foarte mari (specifice creditului nebancar), care pot transforma rapid o sumă de câteva sute de lei într-o datorie mult mai mare, aproape imposibil de rambursat.

XCredit a realizat deja mai multe materiale informative, dintre care o bună parte pe blogul site-ului, prin care a urmărit creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile pe care le presupune contractarea unui împrumut nebancar. Cunoscând exact ce presupune creditul nebancar, o persoană își poate evalua corect capacitatea de rambursare și poate decide în cunoștință de cauză dacă aceasta este sau nu soluția potrivită pentru situația sa.

Creditul nebancar – o soluție de compromis

În universul tot mai complex al produselor financiare, creditul nebancar a reușit să-și croiască un drum distinct, devenind un instrument apreciat de unii și pus la zid de alții.

Împrumutul nebancar este văzut adesea ca o soluție de compromis, care vine cu o serie de beneficii, dar și cu anumite dezavantaje foarte evidente.

Dar care sunt aceste aspecte și de ce este creditul nebancar considerat un compromis?

Avantajele evidente

La prima vedere, creditul nebancar se remarcă prin rapiditate și simplitate, procesul de aplicare fiind de cele mai multe ori mult mai scurt și mai puțin complicat decât cel al băncilor comerciale. Din acest motiv și nu numai, creditul nebancar devine o soluție tentantă pentru cei care se confruntă cu situații financiare urgente și nu dispun de timpul necesar pentru a parcurge toate etapele aferente aprobării unui împrumut bancar.

Costurile ridicate

Cu toate acestea, nimic din ceea ce este avantajos la prima vedere nu vine fără un cost adițional. Iar în acest context, costul se referă cel mai adesea la ratele de dobândă foarte mari asociate cu împrumuturile nebancare.

Ca o paranteză, menționăm aici faptul că IFN-urile (Instituțiile Financiare Nebancare) percep adesea rate ale dobânzii mai mari din cauza riscului crescut pe care îl presupun aceste împrumuturi. În cele mai multe cazuri, IFN-urile acordă credite și celor cu istoric negativ de creditare, adică acelei categorii de debitori care au înregistrat restanțe la alți creditori și au fost raportați la Biroul de Credit ca persoane rău-platnice.

Compromisul

Având în vedere cele arătate anterior, probabil că acum devine mult mai clară ideea de compromis. Pe de o parte, avem accesibilitate și rapiditate în obținerea banilor, iar pe de altă parte, un cost de creditare foarte ridicat pe termen lung. Pentru unii, acest compromis merită.

Situații precum probleme medicale neașteptate, reparații urgente la autovehicul sau orice altă cheltuială neprevăzută, care nu suferă amânare, pot face costul imediat al unui credit nebancar mai puțin relevant decât necesitatea imediată de lichidități.

În concluzie, informația și cunoașterea sunt extrem de importante, fiind singurele care fac diferența. Dacă ne raportăm la subiectului acestui articol – creditul nebancar – educația financiară joacă un rol vital în modul în care ne gestionăm resursele și în deciziile pe care le luăm. În funcție de nivelul nostru de pregătire și conștientizare, un credit nebancar poate fi ori o soluție excelentă la rezolvarea unor probleme urgente, ori o povară financiară greu de suportat.

Lasă un răspuns



Copyright © 2023 • XCredit® - Toate drepturile rezervate.
Termene și Condiții | Politica de Confidențialitate | Politica Cookies | Carieră | Asistență | Sitemap | ANPC | BNR

Disclaimer: XCredit se străduiește să păstreze informațiile exacte și actualizate, dar aceste informații pot fi diferite de cele pe care le vedeți când vizitați o instituție financiară, un furnizor de servicii sau site-ul unui anumit produs financiar. Toate produsele și serviciile financiare vă sunt prezentate fără garanție. Când evaluați ofertele, vă rugăm să consultați Termenii și condițiile instituției financiare. Exemplele reprezentative nu sunt obligatorii și nu au valoare contractuală.

Link-uri afiliate: Unele produse financiare prezentate pe site-ul XCredit conțin linkuri afiliate. Acest lucru înseamnă că primim compensații financiare ca urmare a eforturilor noastre de promovare, aspect ce poate influența despre ce produse scriem și unde și cum apare produsul pe o pagină. Totuși, acest lucru nu influențează evaluările noastre.

Solutionarea alternativa a litigiilor Site-ul ANPC