Oricât de incomod și dificil ar putea fi pentru copii să discute probleme financiare cu părinții lor în vârstă, deseori este la fel de incomod și dificil pentru părinții în vârstă să vorbească despre probleme financiare cu copiii lor.
În timp ce unor părinți nu le place să vorbească despre finanțele lor, deoarece le este teamă că nu vor avea suficienți bani pentru propriul stil de viață și sunt jenați de asta, alții își doresc să discute despre asta, dar s-ar putea să nu știe cum să înceapă o conversație pe acest subiect.
Indiferent de motivul pentru care nu am avut aceste discuții, pandemia a scos la iveală de ce profesioniștii financiari susțin cu atâta fermitate că este esențial să începi să ai astfel de discuții înainte de o situație de urgență, un eveniment de sănătate neașteptat sau deces.
„Este important să vorbiți despre asta, astfel încât să vă puteți împărtăși perspectivele atunci când aveți controlul, mai degrabă decât atunci când scăpați lucrurile de sub control”, spune Michael Liersch, șef de consultanță și planificare la Wells Fargo Wealth & Investment Management.
Iată câteva sfaturi de la experți.
Întâlniți-vă pentru a discuta despre imaginea de ansamblu
Programează o oră pentru a te întâlni, într-un cadru cât mai relaxat posibil. Stabilește din timp dacă dorești ca soții copiilor să fie implicați în discuție și definește clar ce informații ai de împărtășit și cum plănuiești să faci acest lucru. Poate dorești chiar să inviți un expert extern, cum ar fi un contabil, un avocat sau un consultant financiar profesionist.
Această întâlnire ar trebui să reprezinte o vedere la nivel înalt a imaginii financiare generale a familiei, discutând lucruri precum modul în care părinții își susțin stilul de viață actual și cum se așteaptă, în general, să distribuie resursele pe care le-au acumulat.
În funcție de cât de multă bogăție există, ar putea fi potrivit ca părinții să împărtășească povești despre modul în care a fost creată bogăția și despre cum își imaginează că aceasta va fi transmisă generațiilor următoare. Acesta este momentul potrivit pentru a discuta despre obiectivele de donații caritabile, dacă există, pe care le pot avea părinții pentru următoarea generație.
Părinții ar trebui să facă tot posibilul pentru a răspunde la întrebările care pot apărea, dar și să-i informeze pe copii că s-ar putea să nu aibă toate răspunsurile – sau să fie dispuși să le împărtășească – în acest moment, spune Liersch.
Nu începeți cu discuții despre sume de bani
La această primă întâlnire, consilierii nu recomandă părinților să împărtășească detaliile granulare ale situației financiare. Acest lucru se datorează faptului că potențialul de „a avea un șoc” ar putea face dificilă absorbția tuturor celorlalte informații pe care încearcă să le transmită, spune Indrika Arnold, consilier principal de avere a familiei la Colony Group.
Ea îi sfătuiește pe părinți să nu înceapă conversația cu detalii despre sume concrete, chiar dacă copiii sunt mai mari și mai pregătiți să se descurce. „În comunicările inițiale cu generația următoare, indiferent de vârstă, uneori se pierd mesaje mai importante atunci când numerele intră în conversație”, spune ea.
Aceste conversații nu sunt doar pentru cei bogați, spune Joan Crain, director senior la BNY Mellon Wealth Management. Copiii adulți din familii cu mijloace mai modeste trebuie, de asemenea, să planifice o moștenire sau să discute despre inexistența uneia pe care s-ar fi putut baza.
Ajutați-vă copiii să îți înțeleagă raționamentul
Deși sunt dificile și pot fi inconfortabile, aceste discuții financiare sunt necesare pentru a reduce probabilitatea de furie și resentimente de lungă durată. Acest lucru este valabil mai ales dacă activele vor fi împărțite inegal între frați, de exemplu în cazul unui copil cu nevoi speciale sau a unei afaceri de familie.
Crain oferă exemplul unui cuplu al cărui copil lucra în afacerea de familie și, prin urmare, se aștepta să i se acorde proprietatea deplină. Părinții, însă, aveau alte planuri și doreau să dea o parte considerabilă din avere unui frate.
Planurile au fost dezvăluite la o întâlnire de familie, așa că atunci când au fost ridicate îngrijorări, părinții au avut ocazia să delibereze în continuare și să facă ajustări care i-au mulțumit pe ambii copii. „Dacă nu ar fi avut atunci acea conversație și ar fi avut-o doar după ce părintele ar fi murit… asta ar fi putut duce la un litigiu”, spune Crain.
Planificați discuții suplimentare
După încheierea întâlnirii inițiale, programează discuții ulterioare în care poți aprofunda ce active sunt disponibile, cum sunt alocate și ce rămâne încă neclar, spune Liersch.
Aceste discuții pot fi importante pentru a ajuta copiii adulți cu detalii pe care ei nu le-au considerat atât de importante. Planificarea pensionării poate fi, de asemenea, mai dificilă atunci când copiii adulți nu cunosc cel puțin o estimare a ceea ce s-ar putea aștepta să primească ca moștenire, mai ales dacă există o avere semnificativă despre care copiii nu știu, spun consilierii.