Sari la conținut
Prima pagină » Blog » De ce ar trebui să folosești cardul de credit pentru majoritatea achizițiilor tale?

De ce ar trebui să folosești cardul de credit pentru majoritatea achizițiilor tale?

  • de
card de credit

Cardurile de credit vin adesea cu foarte multe beneficii, fiind o opțiune convenabilă și sigură în același timp. Acestea nu doar că te ajută să-ți construiești un scor de credit sănătos și îți facilitează la maxim bugetarea, ci îți oferă și șansa de a obține recompense valoroase fără a plăti dobândă pentru sumele utilizate.

Până nu demult, banii cash erau principala opțiune pentru efectuarea plăților de orice fel. Oamenii își achitau cumpărăturile zilnice folosind aproape exclusiv numerar, lăsând cardurile de credit pentru achiziții de valoare mai mare. Astăzi, cardurile de credit sunt acceptate aproape peste tot, iar banii cash au devenit o opțiune tot mai puțin utilizată, în special de către tineri.

XCredit îți recomandă să optezi pentru plata cu cardul de credit ori de câte ori este posibil, din următoarele motive:

  • Cardurile de credit îți oferă o mai mare siguranță în comparație cu banii cash, inclusiv o protecție solidă în caz de furt sau pierdere.
  • Poți câștiga recompense semnificative fără să-ți schimbi obiceiurile de cheltuieli.
  • Urmărirea cheltuielilor devine mai ușoară cu cardurile de credit, deoarece fiecare tranzacție este înregistrată în timp real în cont.
  • Utilizarea responsabilă a cardului de credit este una dintre cele mai simple și rapide metode de a-ți construi un istoric de credit solid.

În primul rând, este important de menționat faptul că utilizarea cardului de credit nu presupune să te îndatorezi la bancă în vreun fel. Folosit corect, acesta îți permite să cheltuiești banii așa cum ai face în mod normal, iar dacă îți achiți integral soldul la sfârșit de lună, vei beneficia de toate avantajele sale fără a acumula datorii sau a plăti dobânzi suplimentare.

Cardurile de credit sunt mai sigure

De asemenea, cardurile de credit sunt mai sigure atunci când le folosești sau când le porți pur și simplu cu tine. Astfel, după cum probabil știi deja, dacă pierzi portofelul sau devii victima unui furt, banii cash sunt, în general, pierduți pentru totdeauna. Cu toate acestea, în cazul utilizării frauduloase a cardului de credit, de cele mai multe ori nu vei fi considerat responsabil pentru tranzacțiile neautorizate. Și chiar dacă poate dura ceva timp până la rezolvarea problemei, avantajul major este acela că nu-ți vei pierde banii.

Pe de altă parte, cardurile de debit prezintă un anumit risc, deoarece în caz de fraudă banii sunt retrași direct din contul bancar. Dacă ești vigilent și raportezi imediat frauda, ai putea primi banii înapoi, însă pe parcursul acestui proces nu vei putea utiliza contul bancar asociat, ceea ce îți poate genera dificultăți în gestionarea facturilor, inclusiv în ceea ce privește plățile automate, care vor fi respinse din cauza blocării fondurilor.

Cardurile de credit oferă recompense

Recompensele cardurilor de credit sunt un alt punct de atracție, probabil cel mai important pentru majoritatea utilizatorilor. Acestea sunt concepute pentru a te încuraja să folosești cardul de credit și, în unele cazuri, pot fi extrem de tentante. De exemplu, un card cu o rată fixă simplă îți poate oferi 1,5% sau chiar 2% din fiecare leu cheltuit sub formă de bani cash sau puncte de fidelitate pe care le poți folosi apoi pentru a beneficia de reduceri la achiziția de produse online sau în magazinele fizice.

Pe lângă aceasta, unele carduri oferă recompense mai mari pentru anumite categorii de cheltuieli, cum ar fi alimente, combustibil sau restaurante. Cu ale cuvinte, prin combinarea a câteva carduri, îți poți maximiza recompensele și poți câștiga câteva sute de lei lunar.

Totuși, trebuie să ai grijă să nu cheltuiești mai mult decât de obicei doar pentru a obține recompense suplimentare. Reține faptul că un mic cashback nu va compensa cheltuielile excesive, iar dacă păstrezi un sold negativ pe card, de la o lună la alta, dobânda plătită ar putea depăși valoarea recompenselor tale.

Cardurile de credit te ajută să urmărești cheltuielile

Privite dintr-o altă perspectivă, cardurile de credit te ajută să-ți urmărești cheltuielile mult mai ușor decât banii cash. Folosind cardurile în viața de zi cu zi, toate tranzacțiile tale vor fi înregistrate aproape în timp real pe contul tău, iar o parte dintre emitenti le categorizează automat în funcție de comerciant. Mai mult decât atât, cei mai populari dintre emitenții de carduri de credit permit și generarea de rapoarte pentru a avea o imagine clară a ceea ce ai cheltuit în diferite categorii într-o anumită lună sau pe parcursul unui an întreg.

Nu în ultimul rând, dacă folosești o aplicație de bugetare, cum ar fi Mint sau You Need a Budget, poți importa datele din cardul de credit și din conturile bancare, făcând astfel mai ușoară gestionarea cheltuielilor și identificarea zonelor în care poți economisi.

Construirea unui scor de credit solid

Utilizarea cu înțelepciune a cardurilor de credit te ajută să construiești un scor de credit solid. Deși nu este absolut necesar să deții un card de credit pentru a avea un scor de credit bun, utilizarea corectă a acestuia reprezintă cea mai bună modalitate de a-ți îmbunătăți valoarea scorului de credit. Un scor bun îți va permite accesarea mai ușoară a unui credit bancar, în condiții contractuale mai avantajoase.

În general, dacă folosești un card de credit pentru efectuarea micilor achizițiilor în mod regulat, menții un sold redus și plătești facturile la timp, toate acestea te vor ajuta să-ți îmbunătățești scorul de credit de-a lungul timpului.

Când nu este o idee bună să utilizezi cardul de credit

Dincolo de toate aspectele pozitive enumerate până aici, trebuie să știi că există momente când nu este o idee bună să folosești un card de credit. Iată când nu este indicat să folosești un card de credit:

  • Atunci când trebuie să plătești taxe adiționale: Unii comercianți percep taxe de procesare sau alte asemenea taxe pentru tranzacțiile cu cardul de credit. Dacă aceste taxe sunt semnificative, poate fi mai bine să plătești în alt mod.
  • Dacă vrei să susții un mic comerciant: Anumiți comercianți doresc să evite încasările cu cardurile de credit, deoarece acestea presupun taxe de procesare mai mari. Dacă dorești să susții un astfel de comerciant, plătind cash poate fi o opțiune mult mai bună.
  • Când te temi că vei ajunge să cheltuiești în exces: Pentru unii oameni, cardurile de credit cu limite mari pot da naștere unui comportament inadecvat și pot conduce la cheltuieli excesive. Dacă ești aproape de limita ta de credit sau te temi că vei acumula un sold mare pe card, poate fi mai bine să folosești cardul de debit sau să plătești cu bani cash pentru majoritatea achizițiilor.

Există așadar o serie de beneficii asociate utilizării cardurilor de credit, însă este important să le folosești cu responsabilitate și să alegi metoda de plată care se potrivește cel mai bine situației tale financiare, dar și nevoilor tale din acel moment.

Image by Freepik

Lasă un răspunsCopyright © 2023 • XCredit® - Toate drepturile rezervate.
Termene și Condiții | Politica de Confidențialitate | Politica Cookies | Carieră | Asistență | Sitemap | ANPC | BNR

Disclaimer: XCredit se străduiește să păstreze informațiile exacte și actualizate, dar aceste informații pot fi diferite de cele pe care le vedeți când vizitați o instituție financiară, un furnizor de servicii sau site-ul unui anumit produs financiar. Toate produsele și serviciile financiare vă sunt prezentate fără garanție. Când evaluați ofertele, vă rugăm să consultați Termenii și condițiile instituției financiare. Exemplele reprezentative nu sunt obligatorii și nu au valoare contractuală.

Link-uri afiliate: Unele produse financiare prezentate pe site-ul XCredit conțin linkuri afiliate. Acest lucru înseamnă că primim compensații financiare ca urmare a eforturilor noastre de promovare, aspect ce poate influența despre ce produse scriem și unde și cum apare produsul pe o pagină. Totuși, acest lucru nu influențează evaluările noastre.

Solutionarea alternativa a litigiilor Site-ul ANPC