Sari la conținut
Prima pagină » FAQ » Credit online doar cu buletinul – cum este posibil?

Credit online doar cu buletinul – cum este posibil?

Ești interesat de accesarea unui împrumut online doar cu buletinul? Din păcate, nu există așa ceva!

Deși aproape toate instituțiile financiare – bancare sau nebancare – promovează produse sub titlul pompos credite online doar cu buletinul, conform analizelor XCredit, nu există nici măcar o instituție financiară care să acorde credite exclusiv pe baza actului de identitate.

Solicită AICI un credit fără multe acte →

Înseamnă asta că ai nevoie de o mulțime de acte pentru a obține un împrumut? Nici vorbă.

Rezultatul verificărilor noastre relevă faptul că aproape toate instituțiile financiare nebancare din România oferă credite online într-un timp foarte scurt, cu un minim de cerințe.

Update: La Credit7 poți obține până la 3.000 lei doar cu actul de identitate! Vezi aici oferta.

Top 3 IFN-uri ce acordă credite cu buletinul

+ un minim de acte

De ce se promovează creditele online ”doar” cu buletinul?

Probabil te întrebi de ce promovează băncile și IFN-urile creditele doar cu buletinul dacă nu pot acorda împrumuturi exclusiv pe baza acului de identitate. Este asta o metodă de promovare mincinoasă? Și da și nu. Să vedem despre ce este vorba.

În era informațională, în care internetul a deschis noi posibilități de acces rapid la surse de finanțare, era de așteptat să existe exagerări de tipul ”împrumuturi doar cu buletinul”, însă adevărul este undeva la mijloc.

Întrucât instituțiile creditoare urmăresc atragerea de clienți prin tot felul de metode, promovarea unui ”împrumut online doar cu buletinul” s-a dovedit eficientă pentru acestea prin aceea că au transmis potențialilor clienți un mesaj foarte clar, acela că pot obține un împrumut foarte ușor.

Prin inducerea ideii că pot obține un împrumut doar cu actul de identitate, atât IFN-urile cât și băncile comerciale au intenția de a arăta clienților că obținerea unui credit este simplificată la maxim, ceea ce reprezintă într-adevăr un avantaj.

Cu toate acestea, instituțiile financiare nu pot acorda împrumuturi doar pe baza unui act de identitate, întrucât procesul presupune parcurgerea mai multor pași:

Verificarea în baza de date a Biroului de Credit

Atât băncile cât și IFN-urile își asumă un risc atunci când acordă un împrumut, respectiv riscul de a acorda credite neperformante. Acest risc face referire la apariția situației în care debitorul (persoana care s-a împrumutat), din orice motiv, nu mai rambursează împrumutul.

De aceea, pentru că nu pot acorda împrumut doar pe baza buletinului, absolut toate instituțiile financiare verifică istoricul de creditare al solicitanților prin interogarea bazei de date a Biroului de Credit.

Înseamnă asta că nu mai poți lua un împrumut dacă ai fost raportat ca restanțier la Biroul de Credit? În unele cazuri da.

Am explicat aici care sunt situațiile în care mai poți beneficia de un împrumut dacă ai înregistrat în trecut restanțe la alte împrumuturi.

Ce trebuie să știi este faptul că, în general, IFN-urile sunt singurele care își asumă acest risc suplimentar de a acorda credite și celor care au avut un comportament de plată necorespunzător.

Asumarea acestui risc suplimentar presupune însă și creșterea costurilor de creditare, ceea ce se traduce prin aceea că un astfel de împrumut, acordat de un IFN, vine cu o dobândă semnificativ mai mare comparativ cu aceea a unei bănci comerciale.

Verificarea veniturilor în baza de date ANAF

Atunci când spun că acordă împrumuturi doar cu buletinul, atât IFN-urile cât și băncile vor să spună de fapt următorul lucru: nu îți solicităm garanții, giranți și nici adeverință de venit.

În trecut, când ANAF-ul nu atingea gradul actual de digitalizare, toți aplicanții pentru un împrumut erau obligați să completeze o adeverință de venit la angajator, pe care să o prezinte apoi băncii.

Iar asta însemna timp pierdut și, de cele mai multe ori, o adevărată bătaie de cap.

Datorită tehnologiei de verificare automată a veniturilor, băncile și IFN-urile verifică acum automat în baza de date ANAF care sunt veniturile tale, astfel încât pot decide pe loc dacă îți pot acorda un împrumut sau nu.

Singurele excepții de la regulă sunt cele în care lucrezi în sistemul de stat (poliție, jandarmerie, armată etc.), caz în care veniturile tale nu sunt raportate la ANAF de către angajator (statul).

În această situație, există două scenarii posibile:

Pentru un împrumut acordat de IFN

O instituție financiară nebancară este mult mai flexibilă, astfel că nu îți va solicita o adeverință de venit. Pentru a face dovada veniturilor, tot ce trebuie să faci este să furnizezi un extras de cont bancar sau fluturașul de salariu. Iar dacă ești pensionar, cuponul de pensie.

Pentru un împrumut acordat de bancă

În această situație este necesar să prezinți băncii o adeverință de venit (de regulă veniturile pe ultimele 3 luni) completată și ștampilată de angajator. De asemenea, dacă ești pensionar, vei prezenta cuponul de pensie.

Așadar, trebuie să știi că nu există posibilitatea de a accesa un împrumut prin simpla prezentare a actului tău de identitate.

Asta pentru că, după ce ai făcut asta, există două posibile situații:

  • fie va trebui să faci dovada veniturilor (dacă lucrezi la stat)
  • fie banca se va ocupa automat de asta iar cererea ta va primi un răspuns raportat la cuantumul veniturilor tale și, desigur, în funcție de situația înscrierii la Biroul de Credit

Ce alte cerințe există în afară de prezentarea unei copii a actului de identitate?

Acum, că am stabilit că nu poți accesa un împrumut doar cu buletinul, iată care sunt și celelalte cerințe pe care trebuie să le îndeplinești pentru a accesa un împrumut:

  • să deții un card bancar sau, în unele cazuri, doar un card pe care poți primii banii
  • să ai vârsta de minim 18 ani sau, în unele cazuri, 19 sau chiar 20 de ani
  • să ai un venit lunar de minim 500 lei, în unele cazuri 700 lei sau chiar mai mare
  • să ai domiciliul stabil în România
  • să ai un istoric bun de creditare*

Cât privește istoricul de creditare, te invităm să descoperi lista celor mai importante instituții financiare care acordă împrumuturi inclusiv celor care au fost raportați negativ la Biroul de Credit, pe care o găsești la pagina principală a site-ului XCredit.

Cu unele excepții, IFN-urile din top oferă împrumuturi și persoanelor care au înregistrat restanțe și figurează cu raportări negative în baza de date a Biroului de Credit.

Concluzie

Nu poți obține un împrumut doar cu buletinul!

Dar, pentru că întotdeauna există soluții mai rapide ca ale băncilor, poți accesa un împrumut rapid, 100% online, cu ajutorul unui IFN.

Nu uita însă că aceste instituții acordă, de regulă, împrumuturi de valoare mică (microcredite) iar dobânzile sunt semnificativ mai mari față de cele ale băncilor.

 

Vezi și următoarele tipuri de credite:

 

 



Copyright © 2023 • XCredit® - Toate drepturile rezervate.
Termene și Condiții | Politica de Confidențialitate | Politica Cookies | Carieră | Asistență | Sitemap | ANPC | BNR

Disclaimer: XCredit se străduiește să păstreze informațiile exacte și actualizate, dar aceste informații pot fi diferite de cele pe care le vedeți când vizitați o instituție financiară, un furnizor de servicii sau site-ul unui anumit produs financiar. Toate produsele și serviciile financiare vă sunt prezentate fără garanție. Când evaluați ofertele, vă rugăm să consultați Termenii și condițiile instituției financiare. Exemplele reprezentative nu sunt obligatorii și nu au valoare contractuală.

Link-uri afiliate: Unele produse financiare prezentate pe site-ul XCredit conțin linkuri afiliate. Acest lucru înseamnă că primim compensații financiare ca urmare a eforturilor noastre de promovare, aspect ce poate influența despre ce produse scriem și unde și cum apare produsul pe o pagină. Totuși, acest lucru nu influențează evaluările noastre.

Solutionarea alternativa a litigiilor Site-ul ANPC