Te-ai hotărât, în sfârșit, să angajezi un consilier financiar – sau te gândești să angajezi unul nou. Dar, înainte de a avea prima întâlnire, sunt câteva lucruri la care ar trebui să te gândești și pentru care să te pregătești.
Fii sincer cu tine însuți în ceea ce privește obiectivele tale
Consensul general este că trebuie să fii sincer cu tine însuți cu privire la ceea ce vrei și la starea actuală a finanțelor tale, așa că poți să-i spui asta și consilierului tău. Esta ca atunci când îți împarți viața cu un partener, trebuie să fiți sinceri unul cu celălalt.
„Trebuie să-mi comunice prioritățile lor principale”, spune Heather Liston, planificator financiar și consilier fiscal certificat din San Francisco. „Sunt anumite lucruri pe care eu, în calitate de CFP (n.r. planificator financiar certificat), le consider de o importanță vitală.
De exemplu, dacă aveți copii, ar trebui să ne uităm la asigurarea de viață. Dar clientul ar trebui să-mi spună ce are în cap. Și când e vorba de un cuplu, partenerii nu au mereu aceleași priorități, iar uneori nici măcar nu sunt conștienți de asta. „Vrem acea casă de vacanță în Tahoe”, spune soția. Și soțul spune: „Ei bine, chiar vrem să ne pensionăm la 45 de ani.”
„În acea primă întâlnire, aș sugera ca ambii parteneri să fie foarte clari cu privire la ceea ce își doresc cu adevărat”, adaugă ea. „Nu este momentul să-ți ascunzi sentimentele. Dacă chiar îți dorești să contractezi un credit online până la salariu, să ai un al doilea copil sau o casă nouă, nu fi diplomatic, asigură-te că fiecare știe ce vrea, astfel încât amândoi să își concentreze eforturile în aceeași direcție.”
Kim Hayes, profesionist CFP și director de relații corporative pentru CFP Board, sugerează să folosești notițele.
„Așează-te și gândește-te la ceea ce vrei: nu doar pe termen scurt, ci pe termen lung”, spune ea. „De fapt, punerea gândurilor în scris, sub forma unor notițe, va ajuta mult și va facilita prima întâlnire cu consilierul tău.”
Pregătește-te pentru foarte multe întrebări personale
Sinceritatea radicală cu privire la starea actuală a finanțelor tale și la deciziile financiare pe care le-ai luat în trecut este o necesitate; și nu ar trebui să îți fie rușine să recunoști totul.
„Felicitări că ai decis să lucrezi cu un consilier financiar”, spune Hayes. „O să ți se pună o mulțime de întrebări personale. Atât de mulți oameni sunt jenați că nu au destui bani sau că au luat decizii financiare proaste în trecut…și nu ar trebui să fie.”
Stabilește clar ce întrebări vei adresa consilierului tău
Când decizi pentru prima dată cu cine dorești să lucrezi, este foarte important să găsești potrivirea perfectă. Experții sugerează să discuți cu cel puțin doi sau trei candidați, tratându-i pe fiecare ca la un interviu de angajare.
Dacă găsești pe cineva a cărui personalitate, filozofie și onorarii te însoțesc, acesta ar putea face parte din viața ta în anii următori.
Câteva lucruri de luat în considerare: „Cere consilierului să-și descrie clientul ideal și de cât timp practică această profesie”, spune Philip Herzberg, consilier financiar principal la Team Hewins. „Întrebați-l ce servicii de planificare financiară oferă, cum va arăta o relație continuă și despre filozofia sa de investiții.”
Notează-ți toate întrebările din timp, astfel încât să te asiguri că ai acoperit toate bazele.
Pregătește-ți din timp documentele
Mulți planificatori financiari îți vor oferi o listă de verificare a documentelor de pregătit și adus. Acestea variază de la documente fiscale la situații financiare, conturi de brokeraj și conturi de asigurări.
Asigură-te că îți cunoști datele de autentificare pentru toate conturile financiare importante, astfel încât să poți accesa rapid un document în cazul în care consilierul tău îți cere ceva neașteptat în cadrul întâlnirii, spune Liston.
Cheltuielile tale sunt la fel de importante ca și informațiile despre cât câștigi și ai economisit, deși pot fi mai dificil de evaluat. Folosirea unei aplicații precum Mint te poate ajuta să îți urmărești cheltuielile în timp real, spune Herzberg.
Dacă nu ai fost informat, pregătește-te să prezinți istoricul tranzacțiilor cu cardul de debit sau de credit, astfel încât consilierul să își poată face o idee despre unde se duc banii tăi.
„Poți avea un client cu venituri mai mari, care însă cheltuiește mult și nu se pricepe bine la ceea ce se întâmplă de fapt cu banii săi”, spune el. „Acest lucru poate perturba planificarea.”