Apariția unor situații neprevăzute ori necesitatea rezolvării unor probleme care nu suferă amânare sunt motivele principale pentru care tot mai mulți oameni apelează la împrumuturi rapide până la ziua de salariu. Pentru a te ajuta să identifici mai ușor instituția creditoare potrivită, în funcție de suma de care ai nevoie și dobânda pe care o poți suporta, am efectuat o selecție a celor mai importante instituții financiare care acordă împrumuturi urgente, până la salariu.
Un credit până la salariu este un împrumut nebancar rapid, acordat exclusiv de un IFN, pe o perioadă care nu depășește 30 de zile. Principalul avantaj de care poți beneficia în cazul unui astfel de împrumut este acela că, dacă ești la prima aplicare, ai 0% dobândă.
IFN-uri care acordă credite până la salariu:
- 1. CreditYes - credit cu 0% dobândă pentru perioade variabile.
- 2. Viva Credit - credit rapid până la 20.000 lei pentru perioade variabile.
- 3. Hora Credit - primele 30 zile cu 0% dobândă.
- Credit7 - credit fără dobândă pe 5, 10 sau 15 zile.
- Ferratum - primele 30 de zile cu 0% dobândă.
- Credit Prime - 0% dobândă la prima tragere din linia de credit, max. 30 de zile.
- Credit Fix - credit cu 0% dobândă pentru primele 30 de zile.
- Lunare - primele 30 zile fără dobândă.
- Provident - credit rapid până la 15.000 lei pentru perioade variabile.
- Credius - credit rapid până la 50.000 lei pentru perioade variabile.
Fiecare dintre cele 10 IFN-uri din lista de mai sus au fost analizate și evaluate de XCredit sub aspectul dobânzilor oferite, sumelor maxime ce pot fi împrumutate, perioadei de rambursare și ușurinței cu care pot fi obținute.
Lista completă a instituțiilor financiare nebancare ce acordă împrumuturi rapide, până la salariu, o găsești pe prima pagină a site-ului XCredit, cu mențiunea că ocupantele primelor 10 locuri din top se bucură de cea mai mare popularitate la acest moment.
În cazul în care este pentru prima data când aplici pentru un împrumut online, te sfătuim să ai în atenție acei creditori de la care poți împrumuta bani cu 0% dobândă. Nu este nimic înșelător, împrumuturile fără dobândă chiar există, această facilitate fiind oferită exclusiv noilor clienți, adică acelor persoane care împrumută pentru prima dată bani de la un IFN.
IFN-uri care acordă împrumuturi până la salariu fără dobândă:
- Ferratum – primele 30 de zile cu 0% dobândă.
- Hora Credit – primele 7 zile cu 0,0001% dobândă.
- Credit7 – credit fără dobândă pe 5, 10 sau 15 zile.
- Viva Credit – 0% dobândă pentru primele 30 de zile.
- Credit Prime – 0% dobândă la prima tragere din linia de credit, max. 30 de zile.
- CreditYes – credit cu 0% dobândă pentru perioade variabile.
- Credit Fix – credit cu 0% dobândă pentru primele 30 de zile.
- Smile Credit – primele 7 zile fără dobândă.
Față de prima listă a IFN-urilor (care oferă împrumuturi cu rambursare la salariu), în lista anterioară sunt afișate un număr de 8 IFN-uri ce acordă împrumuturi până la salariu pentru care nu se percepe dobândă.
Te sfătuim să abordezi acest tip de împrumut cu maximă prudență, indiferent că îl poți obține cu sau fără dobândă. Chiar dacă poate părea tentant să te împrumuți la mai multe IFN-uri, nu este deloc recomandat să faci asta.
Deși creditele până la salariu sunt solicitate preponderent de către cei care au venituri mici, ca o soluție pentru acoperirea unor nevoi financiare curente, statisticile arată că tot mai mulți oameni apelează la această metodă pentru îmbunătățirea istoricului de creditare.
Să te împrumuți excesiv de la IFN-uri este o greșeală financiară foarte mare, pe care trebuie să o eviți cu orice preț.
Împrumutul până la salariu ca metodă de îmbunătățire a scorului FICO
Am explicat într-un articol pe blog care sunt riscurile la care te expui dacă abuzezi de această formă de creditare. Deși creditele rapide sunt, de regulă, foarte ușor de obținut, să cazi în capcana acestui tip de împrumut nu este deloc ceva de dorit.
Este adevărat faptul că, de cele mai multe ori, nevoia rezolvării unor probleme urgente poate determina pe oricine să apeleze la soluții de compromis pentru a face rost de bani, inclusiv prin a se împrumuta la un IFN.
La fel de adevărat este și faptul că accesarea unui împrumut nebancar pe care ai capacitatea de a-l rambursa când primești salariul nu este, în esență, o abordare greșită. Problema apare atunci când ajungi să devii ”dependent” de aceste împrumuturi, caz în care poți fi la doar un pas de supraîndatorare și intrare în incapacitate de plată.
Împrumuturile până la salariu sunt acum foarte accesibile, internetul și tehnologia digitală simplificând la maxim procesul de obținere a unei sume de bani de la un creditor. În era digitală actul de identitate și un smartphone conectat la internet este aproape tot ceea ce ai nevoie pentru a împrumuta bani urgent, din confortul propriei case.
Totuși, dincolo de avantajele inerente menționate anterior, trebuie să recunoaștem că majoritatea oamenilor nu sunt foarte bine educați financiar, fapt ce poate da naștere unor adevărate drame atunci când un împrumut nebancar neachitat la timp (din diverse motive) ajunge în faza de executare silită, mărindu-și uneori valoarea de câteva ori.
Cu riscul de a ne repeta, ne simțim datori să precizăm din nou următorul lucru:
Apelează la un IFN exclusiv în cazuri de maximă urgență și numai dacă îți asumi costurile mari de finanțare și ești sigur că ai capacitatea de a rambursa împrumutul în termenul prevăzut în contract.
Folosirea creditelor până la salariu pentru creșterea valorii scorului FICO
Scorul FICO este un număr format din 3 cifre (300-850), rezultat în urma procesului statistic care prelucrează informațiile referitoare la creditele înregistrate în Sistemul Biroului de Credit despre o persoană vizată (un solicitant sau un deținător de credit).
Acest indicator este folosit în special de bănci (în unele cazuri și de IFN-uri) pentru a determina care este probabilitatea ca un debitor să-și respecte obligațiile de plată. În funcție de acest scor, băncile sau IFN-urile decid dacă îți pot acorda sau nu un împrumut.
Principalul neajuns al scorului FICO este însă reprezentat de faptul că persoanele care nu au un istoric de creditare (nu au mai împrumutat bani) au o valoare scăzută a acestui indicator.
Din păcate, unele bănci se ghidează după acest criteriu și refuză să acorde împrumuturi celor cu un scor FICO slab. De asemenea, există și unele IFN-uri, foarte puține la număr (ex. Ocean Credit IFN), care nu acordă împrumuturi până la salariu și nici alte tipuri de credite persoanelor cu un scor FICO slab.
Din acest motiv, pentru că IFN-urile nu sunt interesate de valoarea acestui scor, tot mai mulți oameni încearcă să se folosească de împrumuturile rapide în scopul îmbunătățirii scorului FICO.
Scorul FICO poate fi îmbunătățit prin rambursarea fără întârziere a creditelor
Adevărul este că obținerea unui împrumut nebancar și rambursarea acestuia la timp, în ziua de salariu sau chiar mai devreme, contribuie la construirea unui istoric bun de creditare, fapt ce are drept consecință îmbunătățirea scorului FICO.
XCredit nu recomandă utilizarea acestei metode, dat fiind faptul că există un risc mare ca unele persoane să nu reușească să-și achite împrumutul la timp, iar dobânzile și penalitățile de întârziere percepute de IFN-uri sunt extrem de mari.
Îmbunătățirea scorului FICO prin accesarea de împrumuturi rapide până la salariu este o metodă foarte riscantă. În cazul în care dorești să o utilizezi, o faci pe propriul tău risc. Înainte de a contracta orice tip de produs financiar, îți recomandăm să soliciți sfatul unui expert sau consultant financiar acreditat.